Munkavégzés otthonról - álom vagy valóság?

Internetes távmunka

Helium: újságírók és grafomániások előnyben

2011. május 27.

A Helium az egyik legismertebb és legnagyobb online írói közösség. Több mint 100 ezer regisztrált felhasználó több millió angol nyelvű cikkét tartalmazza jelenleg és folyamatosan várják az újabb témákat és publikációkat. Azonos címmel több cikket is írhatnak a különböző felhasználók, ilyenkor a megjelenési sorrendet anonim szavazással a többiek döntik el (lásd értékelési rendszer). A Helium a hasonló oldalak közül azzal tűnik ki, hogy igazi közösség van mögötte. A kezdő írókat gyorsan felkarolják, különböző csoportokhoz lehet csatlakozni (utazás, hírszerkesztés, autók, ételek, oktatás, biztosítás, stb.).

 

Értékelési rendszer és a kitüntetések

A Heliumon a cikkeket anonim módon értékeli a többi felhasználó. Ez úgy történik, hogy két azonos címmel írt cikket jelenítenek meg egymás mellett névtelenül, és el kell dönteni, melyik a jobb és hogy kicsit vagy sokkal jobb-e. Bárki korlátlan mennyiségű cikket hasonlíthat össze, miután legalább egyszer publikált. A rendszer folyamatosan számolja a cikkek egymás közötti sorrendjét és a felhasználók csillagokat gyűjthetnek a cikkeik mennyisége és minősége alapján. Az értékelésre szintén lehet csillagokat kapni, sőt jelképes fizetést is.

Lehet kitüntetéseket is szerezni, amik a felhasználók adatlapján jelennek meg. Ezek közül a legfontosabb a Marketplace Approved Writer és a Marketplace Premier Writer, mivel ezek biztosítják a hozzáférést a külső kiadóktól bejövő megbízásokhoz. Megszerzésükhöz egy, illetve két csillagot kell elérni és betartani a felhasználási feltételeket. Ezen kívül lehet plecsnit kapni oklevéllel igazolt foglalkozásra (újságíró, tanár, jogász, orvos, ingatlanos, stb.), eladott cikkekre, megnyert versenyekre, stb.

 

Hogyan lehet pénzt keresni a Heliumon?

A Helium Paypal-on keresztül fizet, így regisztráció előtt érdemes számlát nyitni. Három főbb módja van pénzkeresésnek:

  1. Az Assignment Systemen keresztül valamelyik kiadónak írsz cikket. Itt a címen kívül röviden leírják az elvárásokat és ismertetik a kiadót is. Általában 20 és 120 dollár között szoktak fizetni, a belsős cikkekért 1-8 dollár között.
  2. A cikkei mellett megjelenő hirdetések bevételéből minden felhasználó részesül. Ez nem egy nagy összeg, tapasztalatom szerint az olvasottságtól függően havi 2 és 20 cent között mozog. Meggazdagodni nem lehet belőle, de hosszabb távon sok kicsi sokra megy.
  3. Versenyek. Hetente általában 6-7 versenyt írnak ki, mindegyiknél megadnak 20 címet és a legjobbnak értékelt cikkek gazdái 50, 30 és 10 dolláros nyereményt kapnak. A versenyek 2 hétig tartanak és 10-20 résztvevő szokott csatlakozni néhány cikkel.

Ezeken kívül 3 dolláros bónusz jár a hónap végén annak, aki a cikkek értékelésére öt csillagot kapott.

Fontos még tudni, hogy fizetést csak az kaphat, akinek van csillagja értékelésre. Ezt már 10 cikk értékelésével meg lehet szerezni pár perc alatt. A kifizetés alsó határa 25 dollár, évente több százmillió forintnyi összeget utalnak át az íróknak.

A fentieken túl a portál üzemeltetői azokra is gondolnak, akik állandó munkát keresnek, így folyamatosan tesznek fel álláshirdetéseket újságíróknak. Ezek egy része amerikaiaknak szól, de gyakran vannak a világ bármely részéről betölthető állások is.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetavmunka.blog.hu/api/trackback/id/tr242935419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.05.27. 17:47:05

Engem érdekel, már küldheted is a meghívót.

domke 2011.07.06. 23:56:25

szia,
engem is érdekelne, kérlek, küldj egy meghívót :)

pimpalini 2011.09.01. 17:35:21

Szia!

Azt nem írtad le, hogy milyen nyelven kell publikálni.:)
Angolul?:)

Küldhetsz nekem is meghívót.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.09.01. 21:14:11

@pimpalini: Angolul kell írni. A bevezetőben írtam, hogy angol nyelvű cikkeket vannak fent a Heliumon.
Küldtem meghívót.

alib 2011.12.09. 14:44:51

Szia!
Küldjél nekem is meghívót, légy szíves.
Köszönöm!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.12.11. 14:05:42

Úgy tűnik, a meghívós rendszert megszüntette a Helium. Frissítettem a cikket.
süti beállítások módosítása