Munkavégzés otthonról - álom vagy valóság?

Internetes távmunka

Hogyan kell az internetes munka után adózni?

2011. július 31.

Az interneten végzett munkák után elég bonyolult tud lenni az adózás, ha legálisan szeretnénk eljárni. Ismerni kell a munkaadó országában érvényes szabályokat, ezért akkor van egyszerű dolgunk, ha olyan munkákat keresünk, ahol a kifizető valamelyik nagyobb és nem egzotikus országban van.

Magyarországnak sok külföldi országgal van kettős adóztatást elkerülő egyezménye. Ez azt jelenti, hogy csak az egyik helyen kell adót fizetnünk a megszerzett jövedelmekre. Ha ilyen megbízóval dolgozunk, akkor egyszerű a dolgunk, az ottani adózáshoz segítséget kérünk, majd itthon az adóbevallásba csak beírjuk az összeget, mint ami már külföldön adózott, így az APEH-hel sem lesz gondunk.

Néhány munkaközvetítő oldal vállalja, hogy a megbízótól beszedett összegből az adót levonja, de így eleshetünk a kedvezményektől, ezért ez csak azoknak ajánlott, akik nem akarnak utánanézni az adózási szabályoknak.

 

Adózás az Amerikai Egyesült Államokban

 

Az USA-ban elég egyszerű szabályok vonatkoznak a külföldiekre, csak a kedvezményrendszer bonyolultabb. Alapszabály szerint a jövedelem 30%-át kell leadózni, de adóbevallást csak akkor kell beadni, ha egy bizonyos limitet elért az éves jövedelmünk.


A komplikációt ez a bizonyos limit okozza, mert ennek az értéke különböző egyedülállókra, együtt- és különadózó házasokra, özvegyekre, nyugdíjasokra és fiatalokra. Például egyedülálló 65 év alattiaknak 9350 dollár a limit, családfőnek 65 év alatt 12050 USD, ha egy házaspár egy tagja egyedül adja be a bevallást, akkor neki 3650 dollár.

Részletek és folyamatosan frissített szabályok az Internal Revenue Service, vagyis az amerikai APEH honlapján találhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinetavmunka.blog.hu/api/trackback/id/tr453113999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.13. 14:00:06

mostmár úgy tudom, hogy csak 16%-ot, mióta egykulcsos adórendszer van

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.17. 11:56:42

@siskalaszlo: Nem is írtam 2 éve, hogy Magyarországon mennyi volt az adókulcs...
Viszont az USA-ban továbbra is 30% a külföldiekre vonatkozó adókulcs távmunka esetén.

sterimar 2013.08.28. 10:31:42

A kettős adóztatás elkerüléséről (és az adóztatás kijátszásáról!) szóló egyezmények tartalma nagyjából az, hogy ott adózol, ahol a munkát végzed. A törvény nem hagy választást, hanem meghatározza, hol kell adózni.
Egy amerikai, vagy akármilyen más országbeli cégnek való bedolgozáskor, itthon keletkezik adókötelezettséged (ha a munkát itthonról végzed).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.28. 23:53:22

@sterimar: A NAV szerencsére készített egy rövid, 25 oldalas tájékoztatót, amihez már csak az adott állammal kötött kétoldalú egyezményt és esetleg annak az államnak a jogszabályait kell ismerni.
www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz
4. Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása
süti beállítások módosítása