Munkavégzés otthonról - álom vagy valóság?

Internetes távmunka

Miért jó a távmunka a cégeknek?

2013. február 11.

A legtöbb magyarországi cégvezető fél az otthoni munkavégzés engedélyezésétől, pedig ennek több előnye van, mint hátránya. Akinek nem kell bemennie az irodába, az megszabadul az otthon és a munkahely közötti ingázástól, így csökken a közlekedéssel feleslegesen eltöltött ideje és az ebből fakadó stressztől is megszabadul, ezáltal sokkal elégedettebb lesz. Az elégedett dolgozó ritkábban beteg és általában sokkal motiváltabban dolgozik. Ha csupán naponta fél óra ingázástól szabadul meg a munkavállaló, az is nagyjából 14 munkanapnyi idő évente!

Amennyiben a munkavállalók nagyobb csoportja távmunkásként dolgozik és csak ritkán van bent az irodában, akkor nem kell mindenki számára saját ülőhelyet fenntartani, így az iroda mérete, ezzel pedig a bérleti díj és a rezsi is csökkenthető, ami nem elhanyagolható tényező. A céges értekezleteken manapság már bárki részt vehet egy webkamera és Skype vagy akár profi telekonferencia alkalmazások segítségével, így ez nem jelenthet komoly akadályt a távmunka terén. Az otthonról dolgozó munkavállaló saját költségén használja az áramot, nem fogyaszt céges kávét és vizet sem, ezzel tovább csökkenti a kiadásokat. Ellenben az internet-hozzáférést illik ilyenkor a cégnek fizetnie.

Sokan félnek attól, hogy az alkalmazottjuk nem dolgozik akkor, amikor nincs az irodában. Valójában mindig rettegnek, amikor nem látják a beosztottjaikat, vajon nem kávézgatnak vagy éppen neteznek munka helyett? Az elvégzett munka számonkérésére mindenképpen ki kell dolgozni egy megbízható folyamatot, de ez ugyanúgy igaz az irodában ülőkre is. Nem attól lesz a munka elvégezve, hogy hol ül valaki...

süti beállítások módosítása