Munkavégzés otthonról - álom vagy valóság?

Internetes távmunka

A Flixya

2012. január 09.

2011-ben a Flixya volt az internetes pénzkeresés egyik slágere, sajnos ez volt az egyik leglátványosabb bukás is egyben. A sztori ott kezdődött, hogy a Google bemutatta az Adsense Host API-t, aminek a segítségével egy weboldal tagjaival lehet az oldal Adsense bevételeit megosztani. A Flixya implementálta az Adsense API-t és bekerült a Google oldalán a 3 legjobb példát bemutató tanulmányesetek közé is.

A Flixya arra nyújt lehetőséget, hogy blogbejegyzéseket, képeket és videókat publikáljunk. A tartalom mellett Adsense hirdetések jelentek meg és ebből a bevételből kapott részesedést minden felhasználó. Tartalmi ellenőrzés nincs, ezért az oldal gyorsan népszerű lett. Mivel a Google kiemelt partnere volt, könnyen lehetett néhány Flixya poszt segítségéve Adsense fiókot nyitni, amit ki is használtak sokan, főleg Indiából.

A bukáshoz is az ellenőrzés hiánya vezetett. Amikor tavaly nyáron regisztráltam, már a posztok többségét indiai felhasználók generálták, a bejegyzésekben gyakorlatilag csak 1-2 link és értelmetlen vagy 100-szor ismételgetett szövegek voltak. Az írni-olvasni alig tudó, de interneten meggazdagodni akaró milliókon kívül a programozáshoz értők is kihasználták az oldal hiányosságait és automatikusan generáltak posztokat Youtube videók beágyazásával.

Megjelentek a neten azok a nem túl legális üzletet ajánló egyének is, akik a Flixya-n keresztül jóváhagyott Google Adsense fiókot árultak 10 dollárért. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egyre több indiai egyén írt üzenetet más felhasználóknak, hogy klikkeljen egyszer-kétszer az ő hirdetéseire, cserébe ő is klikkelget. Mivel ilyen illegális akciókért gyorsan kitilt az Adsense csapat, elkezdték az alkuba nem belemenő felhasználók hirdetéseit klikkelgetni a Flixya-n, hátha kitiltja őket a Google. Szerencsére az Adsense elég jó rendszert üzemeltet a csalások bejelentésére, így a becsületes felhasználók ideig-óráig meg tudták magukat védeni.

Mivel végül a Flixya felhasználói közül eltűnt a csalókon kívül gyakorlatilag mindenki, a Google 2011 novemberében megszüntette az Adsense reklámok megjelenítését és törölt minden hivatkozást az Adsense API tanulmányesetre is. Jelenleg ott a Flixya oldalán az értesítés, hogy a Google "váratlanul" megszüntette az Adsense hirdetések megjelenítését az oldalon...

A Flixya lett a legnagyobb bukás az Adsense bevételt megosztó portálok körében és az összes elkövethető üzemeltetési hibát bemutató állatorvosi lóvá vált.

süti beállítások módosítása